Jumaat, 31 Disember 2010

RESEPI MASAKAN/UDANG MENTEGA


BAHAN-BAHAN:
  • 1 kg udang besar (belah belakang tanpa putus)
  • 1 sudu teh garam
  • 1 kg minyak (untuk menggoreng)
  • 250 mentega tawar
  • 6 tangkal daun kari
  • 5 ulas bawang putih (dicincang)
  • 6 tangkai cili api (dicincang)
  • 8 biji telur kuning
  • 250 ml susu cair penuh krim
  • 1/2 sudu teh serbuk perasa
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh sos ikan
  • 1/2 sudu teh serbuk pati ayam
  • 1 sudu besar gula

CARA MEMBUAT:
  • 1.Goreng udang yang telah dibersihkan dengan garam sehingga masak dan tos.ketepikan
  • 2.Pukul kuning telur dan susu bersama serbuk pati ayam sehingga kembang
  • 3.Panaskan kuali,masukkan mentega dan biarkan cair perlahan-lahan
  • 4.Tumis bawang putih sehingga kuning dan masukkan cili api,kacau sebentar
  • 5.Masukkan bancuhan telur dan kacau hingga mula pekat,masukkan daun kari,sos ikan,udang goreng,gula,garam dan serbuk perasa
  • 6.Kacau sehingga bersarang dan garing
  • 7.Tuang kedalam tapis dan biarkan mentega sejat
  • 8.Tuangkan ke atas udang dan hidangkan
SELAMAT MENJAMU SELERA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan