Selasa, 28 Disember 2010

RESEPI MASAKAN/KERAPU TIGA RASA


KERAPU TIGA RASA

BAHAN UNTUK ISI:
1 Ekor ikan siakap
3 Ulas bawang putih
2 Helai daun limau purut
1 Batang bunga kantan-dihiris halus
5 Tangkai cili padi - dihiris halus
1 Sudu makan sos ikan
1 Sudu makan gula pasir
2 Sudu makan cili sos dan sos tomato
1 Mangkuk nenas - dipotong dadu
1 mangkuk kecil tomato - dipotong dadu
Sedikit garam
Sedikit jus limau

CARA MEMBUAT:
1.Ikan kerapu dibelah bahagian tengah,dibersihkan.
Kemudian lumurkan ikan dengan garam
2.Selepas itu ikan digoreng hingga garing.Ketepikan seketika
3.Dalam pada itu tumis bawang putih,sos tomato,sos cili,
cili padi dan bunga kantan
4.Setelah layu.masukkan sos ikan,nanas,tomato,jus lemon
dan daun limau purut
5.Masukkan sedikit air.kacau rata,bubuh garam dan gula
6.Setelah mendidih,angkat dan tuang ke atas ikan kerapu
yang telah di potong


SELAMAT MENJAMU SELERA





Tiada ulasan:

Catat Ulasan